POLİPROPİLEN
Polipropilen plastikler 1950’li yıllarda ticari uygulamalarda yer almaya başlamış bulunmaktadır.
Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Düşük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanımı vardır. Kolay kalıba girmesi beraber kimyasal yağ ve çözücülere karşı dayanıklılık nedeniyle tercih edilir. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar. Kimyasal direnci iyidir. Mukavemeti ve yumuşama sıcaklığı oldukça yüksek olup sudan hafiftir. Kimyasal yönden inerttir ve su emmesi çok azdır. Neme ve ısıya karşı dayanıklılığı diğer avantajlarıdır Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sıcaklığı 160 santigrat derece civarındadır.
Polipropilen (PP) polimerlerin poliolefin sınıfına dahil bulunmaktadır. Bu polimerler olefin monomerlerden ( doymamış hidrokarbonlar ) türetilmektedir; etilen (CH2 = CH2) Polietilen için monomerdir. Polipropilenin monomeri ise propilendir. (CH3 – CH = CH2).
KULLANIM ALANLARI:
POLİETİLEN (PE)
Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır.
Ana kullanım alanı ambalaj sektörüdür (plastik poşet, film). Tercih edilme sebepleri; düşük maliyet, -40C den +130C ye kadar dayanabilirlilik , neme ve kimyasallara dayanıklılık, gıdayla temasa uygun tiplerinin olması, geri dönüşebilir olması, tüm termoplastik metotlarla işlenebilirliktir.
Üç tipe ayrılır:
AYPE (Alçak Yoğunluklu Polietilen)
YYPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)
LAYPE (Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen)
POLİÜRETAN (PU)
Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir.Etil karbamat olarak da bilinen özel üretan maddesi ile karıştırılmamalıdır. Poliüretanlar etil karbamatdan yapılmaz ve onu içermezler.
Kimyasal bakımdan, poliüretanlar, HO-(CH2)n- OH yapısındaki dialkollerle formülü O=C=N-(CH2)m-N=C=O olan diizosiyanatların kopolimerleşme ürünleridir.
Poliüretan değişik amaçlar için başka bazı katkılar ve monomerler kullanılarak farklı sertliklerde üretilebilir hale geldi.Günümüzde Su izolasyonu ürünleri, prezervatif, Araba direksiyonları, ayakkabı tabanları, yapıştırıcılar, zemin kaplamaları, köpükler, elastomerler ve daha birçok ürün poliüretandan başkalaştırılarak üretilmektedir.
POLYESTER
Polyester, polimerlerin bir kategorisi veya daha özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir. Polyesterler doğada bulunmasına karşın, polyester genel olarak tüm polietilen tereftalat ve polikarbonat içeren sentetik polyesterlere ait geniş bir aileyi belirtir.
Doğal:
Hayvansal, Bitkisel, Mineral
Sentetik:
Selüloz, Mineral, Polimer
BİTUMEN (ASFALT)
Asfalt, dayanımlı akmaz halden katı hale kadar değişkenlik gösteren siyah ve kahverengi organik bir maddedir. Ana olarak bir hidrokarbon olan asfaltın, kimyasal bileşimi oldukça karışık ve değişken olup, petrolün destilasyonundan veya doğal yataklardan elde edilir. Bugün yaygın olarak kullanılan asfalt, petrolün rafinasyonundan elde edilen yan üründür. Maden kömürünün damıtılması aşamasında elde edilen siyah madde zifttir. Buna toprak ve/veya taş eklenir.
Asfalt; yolların, hava alanlarının kaplanmasında, çatı izolasyonunda, su ile ilgili olan yapılarda su geçirmezlik sağlamada kullanılır. Yapışkan özelliği vardır. Boya sanayinde, akü üretiminde, su kanallarını kaplamada ve kil tuğlalarını yapıştırmada kullanılır. Asfalt genellikle petrolün oksidasyonu sonucunda ortaya çıkmıştır. Yani petrol kökenlidir. Çamur ve göl halinde (Bermudez kara gölünde ve Trinidad'daki kara gölde ) bulunduğu gibi, yer altında kaya aralarında sert halde de bulunur. Sert haldekiler yer altından maden çıkarılır gibi çıkarılır. Ayrıca kum taşlarında ve killer arasında da bulunur.
UÇAK YAKITI ТС-1 ( KEROSEN)
Uçak yakıtı, hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılan özel bir petrol-temelli yakıttır. Isıtma ya da karayolu taşımacılığı gibi daha az ciddi uygulamalarda kullanılan yakıtlardan genellikle daha kalitelidir ve buz kaplamaları ya da yüksek ısılardan dolayı yer alan patlamalarının yer alınması olasılığını azaltmak için çoğunlukla katkı maddeleri de içerir.
Kerosen yakıtı havacılık alanında “JET-A1” yakıtı olarak da bilinir. Daha teknik bir ifadeyle günümüzde jet motorlu uçaklarda kullanılan kerosen yakıtının bilinen diğer adları “JET-A, JET-A1, JET-B, JP-4, JP-5, JP-7 ve JP-8” dir. Yakıtın birim hacminin kütlesine yakıt yoğunluğu denir. Yakıt yoğunluğu sıcaklıkla ters orantılı olarak değişmektedir. Deniz seviyesinde standart yakıt yoğunluğu;
Metrik olarak 0,803 Kg/Lt. İngiliz, Amerikan sistemine göre ise 6,70 Lb/US galondur.
POTASYUM İYODÜR
Kimyasal formülü, KI ile gösterilen organik bir bileşiktir. Sofralarda tuz olarak kullandığımız sodyum klorüre oldukça benzer bir yapıya sahiptir. Ticari olarak doz ya da tablet (130 mg) formunda satılıyor. Tablet formu bir yetişkinin günlük iyot ihtiyacını karşılayabilecek yeterliliktedir.
Radyoaktif sızıntı sonrası havaya karışan radyoaktif iyoda karşı kullanılır. Kullanılmaması durumunda radyoaktif iyoda maruz kalan bireyde tiroit kanseri riski artar.
Eğer radyoaktif sızıntı öncesi bir tablet potasyum iyodür (130 MG) tüketilirse, radyoaktif sızıntı sırasında kan dolaşımında bulunacak olan radyoaktif iyot tiroit tarafından çekilmez. Kan dolaşımındaki radyoaktif iyot, tiroit tarafından kullanılamadığı için, 1 hafta içinde idrar yolu ile atılır.
SODYUM KLORÜR (Yemek Tuzu)
Yemek tuzu, kimyada sodyum klorür (NaCl) ismiyle bilinen beyaz kristal yapılı bir bileşiktir. İnsan dâhil tüm canlıların besin kaynaklarından olan tuz, ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.
Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır.
"KUKURTLİ"
Bitki koruma için kimyasal bir maddedir. Mineral katkıları ile tarım için toz haline getirilmiş kükürt.
PETROL KOKU
Genellikle kısaca petrokok olarak anılan petrol koku, ham petrolün rafinasyonu sırasında oluşan siyah renkli katı bir yan üründür. Yüzde 90-95 oranında karbondan oluşur.
Önceleri rafinasyon işleminin istenmeyen bir atığı olarak tanımlanan petrol koku; yüksek ısıl değeri, düşük kül içeriği ve benzeri katı yakıtlar karşısındaki fiyat avantajıyla özellikle son yıllarda alternatif bir yakıt olarak tercih edilmekte.
İS KARASI (TEKNİK KARBON)
İs karası veya karbon siyahı, geleneksel olarak tahta veya kemik gibi organik malzemeleri yakarak üretilen ve yaygın olarak kullanılan siyah pigmenttir. Tamamen karbon'dan oluşur ve görünür ışık bandında hiç ışık yaymadığından siyah gözükür.
İs Karası çok küçük taneli ve molekül yapısı şekilsiz olan karbondur.
Gaz veya sıvı halindeki karbonlu hidrojenlerin fırında kısmi yanma veya termik parçalanması ile elde edilir.
Genel olarak araba lastiği, konveyor bant, kablo, hortum, ayakabı tabanı, kauçuk esaslı yedek parça ve her türlü siyah kauçuk, plastik malzemelerde siyah renk ve iyileştirici doldu (katkı) olarak kullanılmaktadır.
KÜKÜRT TEKNİK
Kükürt, limon sarısında ametal, yalın katı cisimdir (simgesi S olan kimyasal bir elementtir). Kükürt doğada yaygın olarak bulunan bir elementtir (yer kürenin % 0,06'sını oluşturur). Kullanma alanları: patlayıcı, bina ve yol malzemeleri, medikal ürünler, sülfürik asit, karbon disülfit, ve hatta şeker üretiminde önemli bir bileşenidir.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZI
LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı durumunda, gaz kaçağının hemen anlaşılması amacıyla rafineriler tarafından özellikle kokulandırılmıştır.
LPG, kullanım şartlarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır. LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangi bir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür. LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır. LPG, ambalajlanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür. LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır. LPG herhangi bir yaşam biriminin yaklaşık tüm enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.
ÜRE (KARBAMİD)
Üre (Latince Urea Pura), organik bir bileşik. Formülü H2N-CO-NH2'dir. Karbonik asidin diamidi olan üre aynı zamanda karbamik asidin de amidi olduğundan karbamid adı ile de bilinir.
En çok gübre ve hayvan yemi olarak kullanılan üreden ilaç ve plastik yapımında da faydalanılır. Üre asit ve tuzlarla bir takım katılma bileşikleri, bazı asitlerle de kondensasyon ürünleri veya üreidleri verir. Naftalinin türevleriyle verdiği bileşikleri terapide kullanılır. Boya üretiminde de kullanılan üre aynı zamanda bitkiler için bir besin kaynağıdır. Nitrik asitle gübre ve patlayıcı madde olarak kullanılan üre nitrat adı verilen bir tuz oluşturur.
BENZİN A-80
Benzin, petrolden imal edilen bir tür yakıt.Kimyasal olarak benzin ham petrolün özelliğine bağlı olarak 120’den fazla hidrokarbon ihtiva eder. Bunların çoğu doymuş hidrokarbon yapısında olup, 4’den 12’ye kadar karbon ihtiva ederler.
BAZ YAĞ SN-180
Baz yağlar temel kimyasal özelliklerine göre, parafinik, naftanik ve aromatik olarak sınıflandırılabilirler. SN-180 bir parafinik Yağdır.
Parafinik baz yağlar, yüksek Viskozite İndeksi gerektiren ve sıcaklıkların o kadar düşük olmadığı çalışma şartlarında kullanılır. Parafinik baz yağlar en çok kullanılan baz yağlardır.
TEKNİK İYOT ''A''
İyot sembolü I, atom numarası 53 olan bir elementtir. Kimyasal olarak iyot halojenlerin en az reaktif olanı, astatin'den sonra en elektropozitif olanıdır.
İyot ilaç yapımında, Lazer füzyonda, tuzlarda, Elektronik sanayide, antiseptiklerde, gıda katkılarında, boyalarda, akümülatör imalatında, katalizörlerde ve fotoğrafçılıkta kullanılır.
<
>
© 2017 | Tüm hakları BAB ENERJİ PETROL ÜRÜNLERİ A.Ş.'ye aittir.
Tasarım: KUP GRUP